startpaginaanecdotesinvallenBaudelaireShakespearein memoriamlinkscontactwebsite van Fokkelien


Monument voor mijn vadergedachten 4

Met het pijltje hier direct rechts boven ga je naar het volgende idee.
Wil je meteen naar een bepaald idee? Ga dan naar de reeks titels onderaan de pagina. Kies daar welke gedachte je wilt lezen.

Gedachten: zijn studeerkamer

zijn laatste studeerkamerLinks ziet u zijn laatste studeerkamer door mij vanuit vier hoeken gefotografeerd toen hij nog ongeveer zo was als tijdens F's leven. Het was maar een heel klein kamertje, ongeveer 2 bij 2, maar hij had er vele tientallen meters boek in weten op te bergen. Bijna in ieder boek waren bovendien papiertjes met allerlei aantekeningen te vinden, of kranteknipsels met recensies en dergelijke. En ook tussen de boeken vond je schriften, boekjes, mappen, allemaal vol met teksten, invallen, ideeën voor preken of toespraken, enz., enz.

Op de foto linksboven zie je - typerend - bovenaan een foto van mijn moeder, daaronder het meisje van Vermeer, vervolgens een Madonna, en daaronder een schip. Hij was dol op zeeschepen, en had er ongelofelijk veel literatuur over.

De ladenblokken op de foto rechtsboven zijn onderdelen van de archiefkast van opa Bakker, die daar zijn patiëntenkaarten in bewaarde. Het zal u niet verbazen dat vader er papieren in opsloeg. Geen administratie, maar invallen en kranteknipsels. Er waren veel meer van die laden, maar de laatste vijf heb ik nu. Ik bewaar er vaders notities in.

Om ruimte te sparen, zie de foto linksonder, was er een vouwdeur geplaatst, en natuurlijk werd elk plekje muur benut, ook dat boven de deur! En waar de Lundiakast nog wat ruimte vrij liet, zijn nog wat extra planken aangebracht waar hij zijn meest geliefde poëzie had staan.

De foto rechtsonder vertoont enkele lege plekken in de kast. Die waren er niet altijd! Toen mijn vader ziek werd, begon hij alvast bepaalde boeken weg te geven. Sommige kon en wilde hij nog niet missen, maar allerlei boeken, bijvoorbeeld op het gebied van Hebreeuws en Egyptologie, gaf hij mij mee.
Tot ongeveer september 1999 stond er nog een bureautje in dit kamertje en een plank met zijn computer en printer. Hier zijn de vertalingen van Shakespeare gemaakt, nog voor hij de computer had, en later ook die van Baudelaire. Uit dit kamertje komen ook de kisten, tassen, doosjes, zakken en laden vol papieren waaruit ik put voor deze website. En iedere keer zijn er dan weer onvermoede schatten.

Naar andere gedachten en invallen:
Koud en laaauw |Toga | Studeerkamer | Boeddha

naar boven
Naar boven

Laatste versie: vrijdag 09 oktober 2015